Strona główna Pierś gęsi marynowana

Pierś gęsi marynowana

Mięsa, Drób, Gęś « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Pierś gęsi marynowana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

w różanym pieprzu, podana z płatkami fig i sałatką z kiełków i gruszek - przepis Adama Chrząstowskiego, restauracja "Ancora" Kraków


trudność: łatwe
czas:

Pierś gęsi marynowana - SKŁADNIKI:

  • 2 duże suszone figi zamrożone
  • 1 duża gruszka
  • ½ szklanki kiełków rzodkiewki
  • ½ szklanki młodej rukoli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól

Pierś gęsi marynowana - PRZYGOTOWANIE:

Płatki róży, pieprz, kardamon, imbir i sól zmiksuj w melakserze. Dodaj do tego cukier i powstałą mieszanką natrzyj pierś gęsi. Zawiń wszystko szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 4 doby, po czym pierś zamroź. Gruszkę obierz i pokrój w julienne. Wymieszaj z kiełkami, rukolą, natką pietruszki i solą.



Zamrożoną pierś gęsi obsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kładąc skórą do dołu, tak by jak najmocniej wytopić z niej (skóry) tłuszcz. Od strony mięsa obsmażaj tylko prze kilka sekund. Ważne, by obsmażać pierś chwilę przed wydaniem, aby do krojenia była jeszcze zamrożona.



Na talerzu ułóż sałatkę, na sałatce plastry piersi krojone najcieniej jak to możliwe. Mięso posyp płatkami fig krojonymi bardzo cienko na mandolinie do trufli.



Adam Chrząstowski, restauracja „Ancora” - Kraków



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierś gęsi marynowana  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Roladki schabowe nadziewane Aromatyczna szynka Kurczak w płatkach kukurydzianych
Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym Parówki po angielsku Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym
Serduszka drobiowe w sosie koperkowym Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki Skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej
Gęsta zupa Rodzinna Domowa wędlina z łopatki Podudzia z kurcząt z orzechami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane