Strona główna Pierś gęsi marynowana

Pierś gęsi marynowana

Mięsa, Drób, Gęś « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Pierś gęsi marynowana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

w różanym pieprzu, podana z płatkami fig i sałatką z kiełków i gruszek - przepis Adama Chrząstowskiego, restauracja "Ancora" Kraków


trudność: łatwe
czas:

Pierś gęsi marynowana - SKŁADNIKI:

  • 2 duże suszone figi zamrożone
  • 1 duża gruszka
  • ½ szklanki kiełków rzodkiewki
  • ½ szklanki młodej rukoli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól

Pierś gęsi marynowana - PRZYGOTOWANIE:

Płatki róży, pieprz, kardamon, imbir i sól zmiksuj w melakserze. Dodaj do tego cukier i powstałą mieszanką natrzyj pierś gęsi. Zawiń wszystko szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 4 doby, po czym pierś zamroź. Gruszkę obierz i pokrój w julienne. Wymieszaj z kiełkami, rukolą, natką pietruszki i solą.



Zamrożoną pierś gęsi obsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kładąc skórą do dołu, tak by jak najmocniej wytopić z niej (skóry) tłuszcz. Od strony mięsa obsmażaj tylko prze kilka sekund. Ważne, by obsmażać pierś chwilę przed wydaniem, aby do krojenia była jeszcze zamrożona.



Na talerzu ułóż sałatkę, na sałatce plastry piersi krojone najcieniej jak to możliwe. Mięso posyp płatkami fig krojonymi bardzo cienko na mandolinie do trufli.



Adam Chrząstowski, restauracja „Ancora” - Kraków



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierś gęsi marynowana  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pieczona kaczka z żurawiną Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowo - ogórkowym
Mięso wieprzowe z pomidorami Makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą Marokańska zupa bananowa
Klopsiki z kaparami Kurczak w orientalnym bulionie Kapuśniaczek na wędzonym boczku
Ciasto z zupą cebulową Gęś z jabłkami, pomarańczami Pasztet drobiowo warzywny  z polędwiczkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane