Strona główna Pierś gęsi marynowana

Pierś gęsi marynowana

Mięsa, Drób, Gęś « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Pierś gęsi marynowana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

w różanym pieprzu, podana z płatkami fig i sałatką z kiełków i gruszek - przepis Adama Chrząstowskiego, restauracja "Ancora" Kraków


trudność: łatwe
czas:

Pierś gęsi marynowana - SKŁADNIKI:

  • 2 duże suszone figi zamrożone
  • 1 duża gruszka
  • ½ szklanki kiełków rzodkiewki
  • ½ szklanki młodej rukoli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól

Pierś gęsi marynowana - PRZYGOTOWANIE:

Płatki róży, pieprz, kardamon, imbir i sól zmiksuj w melakserze. Dodaj do tego cukier i powstałą mieszanką natrzyj pierś gęsi. Zawiń wszystko szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 4 doby, po czym pierś zamroź. Gruszkę obierz i pokrój w julienne. Wymieszaj z kiełkami, rukolą, natką pietruszki i solą.



Zamrożoną pierś gęsi obsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kładąc skórą do dołu, tak by jak najmocniej wytopić z niej (skóry) tłuszcz. Od strony mięsa obsmażaj tylko prze kilka sekund. Ważne, by obsmażać pierś chwilę przed wydaniem, aby do krojenia była jeszcze zamrożona.



Na talerzu ułóż sałatkę, na sałatce plastry piersi krojone najcieniej jak to możliwe. Mięso posyp płatkami fig krojonymi bardzo cienko na mandolinie do trufli.



Adam Chrząstowski, restauracja „Ancora” - Kraków



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierś gęsi marynowana  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Kresowy boczek z suszonym jabłkiem Drobiowe roladki gotowane w foli spożywczej Udka pieczone z serem i salami
Makaron z wieprzowiną Udka pieczone w paprykowej panierce Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami
Rolada z kaszą gryczaną i świeżą śliwką Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem Gryczany pasztet ze śliwką
Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym Rolada z mielonego z ryżem,grzybami i marchewką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane