Strona główna Pierś gęsi marynowana

Pierś gęsi marynowana

Mięsa, Drób, Gęś « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Pierś gęsi marynowana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

w różanym pieprzu, podana z płatkami fig i sałatką z kiełków i gruszek - przepis Adama Chrząstowskiego, restauracja "Ancora" Kraków


trudność: łatwe
czas:

Pierś gęsi marynowana - SKŁADNIKI:

  • 2 duże suszone figi zamrożone
  • 1 duża gruszka
  • ½ szklanki kiełków rzodkiewki
  • ½ szklanki młodej rukoli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól

Pierś gęsi marynowana - PRZYGOTOWANIE:

Płatki róży, pieprz, kardamon, imbir i sól zmiksuj w melakserze. Dodaj do tego cukier i powstałą mieszanką natrzyj pierś gęsi. Zawiń wszystko szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 4 doby, po czym pierś zamroź. Gruszkę obierz i pokrój w julienne. Wymieszaj z kiełkami, rukolą, natką pietruszki i solą.



Zamrożoną pierś gęsi obsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kładąc skórą do dołu, tak by jak najmocniej wytopić z niej (skóry) tłuszcz. Od strony mięsa obsmażaj tylko prze kilka sekund. Ważne, by obsmażać pierś chwilę przed wydaniem, aby do krojenia była jeszcze zamrożona.



Na talerzu ułóż sałatkę, na sałatce plastry piersi krojone najcieniej jak to możliwe. Mięso posyp płatkami fig krojonymi bardzo cienko na mandolinie do trufli.



Adam Chrząstowski, restauracja „Ancora” - Kraków



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierś gęsi marynowana  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Szynka długo marynowana Pieczona kaczka z miodem
Roladki z kurczaka z bazylią Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami
Schab w panierce z semoliną Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Żeberka duszone w kapuście
Zapiekana kasza gryczana Pieczeń z korniszonem i marchewką Pulpeciki z bazylią

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane