olcia719

olcia719

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pierś z kaczki z sosem żurawinowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Pyszna, aromatyczna pierś z kaczki z chrupiącą, rozpływającą się w ustach skórką, podana z nieziemskim sosem żurawinowym...

Pierś z kaczki z sosem żurawinowym

Składniki:

Pierś z kaczki z sosem żurawinowym

 

  • Co potrzebujemy?

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 3 łyżki chrzanu
  • 500 g świeżej żurawiny
  • 500 ml wytrawnego, białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżku majeranku
  • 250 g cukru
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki z sosem żurawinowym
Jak przygotowujemy?Pierś myjemy i osuszamy. Następnie nacinamy w kratkę od strony tłuszczu, nacieramy czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. W tym czasie wrzucamy żurawinę do garnka, zalewamy białym winem, dodajemy cukier oraz chrzan. Gotujemy, aż owoce będą miękkie, odstawiamy do wystygnięcia. Zimną żurawinę miksujemy i przesiewamy przez sito. Zamarynowaną pierś kładziemy stroną z tłuszczem na suchej patelni i smażymy, aż skórka zrobi się chrupiąca. Następnie przekładamy mięso na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy. Pierś podajemy różową w środku z sosem żurawinowym.A teraz mamy dwa wyjścia: delektujemy się powoli każdym kęsem, dając nieopisaną rozkosz podniebieniu lub… wcinamy raz dwa, zanim nie będzie już po co sięgnąć!BON APPETIT! :)

Tagi:

kaczka