zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Pierś z kurczaka w sosie pieprzowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawka z piersi kurczaka w sosie pieprzowym podana z ziemniaczkami z koperkiem i surówką według uznania.

 Pierś z kurczaka w sosie pieprzowym

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie pieprzowym

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie pieprzowym
Mięso z piersi natrzeć solą i pozostawić na 15 min w lodówce. Rozgrzać patelnię i roztopić masło. Piersi położyć na rozgrzanym maśle. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony, do momenty jak piersi będą miały rumiany kolor. Ściągnąć z patelni. Następnie na na patelnię z pozostałym tłuszczem wsypać mąkę, mieszać i smażyć na dużym ogniu, aż zasmażka się zarumieni.Zestawić z ognia i wlać na patelnię wywar z kurczaka i nadal mieszać. Gotować, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Na koniec dodać pieprz i śmietanę, posolić do smaku. Zagotować, ale nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ śmietana może się zważyć. Piersi ułożyć na talerzu , polać sosem. Podać z ziemniakami i surówką. Smacznego!