eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Roladki rybne Eli w sosie pieprzowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne połączenie boczku ryby i papryki.

Roladki rybne Eli w sosie pieprzowym

Składniki:

Roladki rybne Eli w sosie pieprzowym

 

  • 3 filety pangi(może być inna ryba)
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 cytryna-sok
  • pieprz

 

  • 6 pasków pora(szerokość i długość połowy fileta przeciętego wzdłuż)
  • 6 pasków surowego boczku wędzonego(długości fileta)
  • 12 paseczków papryki czerwonej(długie na szerokość fileta po przecięciu)
  • 12 paseczków papryki żółtej(długie na szerokość fileta po przecięciu)
  • 12 paseczków papryki zielonej(długie na szerokość fileta po przecięciu)
  • 12 wykałaczek
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Roladki rybne Eli w sosie pieprzowym
Rozmrożone filety pangi umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i rozciąć wzdłuż na pól(wyjdą 2 wąskie długie płaty).Składniki marynaty włożyć do słoika,zakręcić i energicznie potrząsać,aż zrobi się emulsja.Marynatą zalać filety,delikatnie wymieszać,żeby cała ryba się nią pokryła i włożyć do lodówki na 2 godziny.Paski pora zalać wrzątkiem,gotować 3 minuty,wyjąć,przelać zimną wodą i osączyć.Wyjąć rybę z lodówki i osuszyć z marynaty ręcznikiem papierowym.Pozłożyć plastry boczku,na nie położyć filety,paski pora i z szerszego końca paseczki papryki(żółta,czerwona,zielona,żółta,czwerwona,zielona),ściśle zwinąć i każdą roladkę spiąć 2 wykałaczkami.Na patelni zozgrzać olej i smażyć roladki ze wszystkich stron(najpierw w koło a potem obydwa boki).Do rondelka wlać śmietanę,dodać pieprz z zalewy(odlany),zagotować,przyprawić kucharkiem i odrobiną świeżo zmielonego zielonego pieprzu.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Na talerzu roladki polać sosem pieprzowym.Smacznego!