Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś zapiekana z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę zapiekana z podsmażonymi pieczarkami, podsmażonymi warzywami i mozzarellą...

Pierś zapiekana z mozzarellą

Składniki:

Pierś zapiekana z mozzarellą

 

  • 1 duża marchewka
  • 2 duże pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 małych cebulek dymek
  • olej do smażenia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 150 g mozzarelli w kulce

Sposób przygotowania:

Pierś zapiekana z mozzarellą

Etap 1

Pierś zapiekana z mozzarellą
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa i grzyby.

Marchewkę obrać. Marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Cebulki obrać, przekroić każdą na pół (można je zastąpić dużą cebulą pokrojoną w piórka).

Etap 2

Pierś zapiekana z mozzarellą
Warzywa i grzyby podsmażone na rozgrzanym oleju.

Marchewkę, cebulki, czosnek i pieczarki wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Smażyć razem ok. 5 minut co chwilę mieszając.

Etap 3

Pierś zapiekana z mozzarellą
Pokrojone w kostkę mięso ziołą i przyprawy dodane do podsmażonych warzyw z grzybami.

Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać zioła, mieloną paprykę, trochę soli i pieprzu. Smażyć wszystko dalej co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.

Etap 4

Pierś zapiekana z mozzarellą
Podsmażone mięso z warzywami i grzybami przełożone do naczynia do zapiekania.

Wszystko przełożyć do naczynia do zapiekania.

Etap 5

Pierś zapiekana z mozzarellą

Śmietanę wymieszać z majonezem. Polać nią mięso z warzywami i grzybami.

Etap 6

Pierś zapiekana z mozzarellą

Na wierzchu rozłożyć kawałki mozzarelli.

Etap 7

Pierś zapiekana z mozzarellą

Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez ok. 25 minut.