ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pikantna zupa po meksykańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pikantna zupa na chłodne dni, szybko rozgrzewa, jest sycąca i bardzo smaczna

Pikantna zupa po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna zupa po meksykańsku

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa po meksykańsku
Odcinamy z pora zielone części. Siekamy drobno jasne części i dusimy na maśle przez około 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy 5 szklankami wody i dodajemy 2 kostki rosołowe. Zagotowujemy. Paprykę czerwoną kroimy w kwadraciki i posypujemy pikantną papryką, odstawiamy. W tym czasie gotuję makaron al dente. Odcedzam. Dodajemy do zupy kukurydzę i odstaną około 15 minut paprykę, gotujemy do miękkości papryki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kwadraty po czym całość wrzucamy do garnka. Zupę zaprawiamy śmietaną rozmieszaną z chochelką zupy. Podjemy z niedużą ilością najlepiej kolorowego makaronu, wtedy zupa jest ciekawsza :) Nie dodaję już soli ani pieprzu, bo kostki rosołowe sól już mają a papryka jest ostra.
Pikantna zupa po meksykańsku
Pory kroję na małe kosteczki i duszę na łyżce masła
Pikantna zupa po meksykańsku
Paprykę kroję w kostki i posypuję dość mocno ostrą papryką
Pikantna zupa po meksykańsku
Gotuję kolorowy makaron dla lepszego wyglądu zupy
Pikantna zupa po meksykańsku
Zalewam wodą i dodaję warzywa. Na koniec pomidory

Tagi:

makaron