IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Pilaw ryżowy z żurawiną i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Banalnie proste danie orientalne

Pilaw ryżowy z żurawiną i imbirem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pilaw ryżowy z żurawiną i imbirem

 

  • 200g ryżu
  • 450ml bulionu warzywnego
  • 1 niewielka cebula
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu

 

  • tłuszcz na patelnię

Sposób przygotowania:

Pilaw ryżowy z żurawiną i imbirem
Nieugotowany ryż zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Owoce żurawiny kroimy na połówki, większe nawet na 3 części. Cebulkę szklimy na patelni. Dodajemy odsączony ryż i żurawinę. Gdy ziarna ryżu zaczną się szklić, zalewamy całość bulionem. Dodajemy imbir i miód. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, tak długo aż ryż "wpije" większość płynu. Później wstawiamy danie do nagrzanego na 100 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15 minut, by pozostały nadmiar płynu odparował. Wyjęty z piekarnika pilaw przekładamy do foremki (np. szklanki o poszerzanym kształcie) i "ubijamy", następnie energicznie obracamy foremkę, tak by wypadający ryż utworzył efektowny stożek.
Pilaw ryżowy z żurawiną i imbirem
Zeszkloną cebulkę i ryż zalewamy bulionem.
Pilaw ryżowy z żurawiną i imbirem
Gdy ryż wchłonie większość płynu danie przekładamy do piekarnika.
Pilaw ryżowy z żurawiną i imbirem
Aby uzyskać efektowny "stosik" delikatni ubijamy pilaw np. w szklance, po czym energicznie "wyrzucamy" na talerz.

Tagi:

ryż