Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To kolejny chlebek z dodatkiem bakalii. Tym razem z dodatkiem pistacji łuskanych, moreli suszonych oraz ziaren. Polecam go na śniadanie z nabiałem lub domowymi konfiturami.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Składniki:

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

 

Sposób przygotowania:

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

1.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej

Wsypać do miski mąkę chlebowa typu 1050.

2.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej
Dosypanie pistacji, amarantusa, słonecznika, ostropestu i sezamu

Dosypać pistacje łuskane, amarantus, słonecznik, ostropest mielony i czarny sezam, wymieszać.

3.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej
Dodanie pokrojonych suszonych moreli i wymieszanie

Dodać pokrojone morele i znowu wymieszać łyżką drewnianą.

4.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką.

5.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Dodać miód spadziowy, za każdym razem mieszać.

6.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.

7.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Na końcu wlać letnią wodę.

8.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

9.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.

10.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Wystudzić na kratce.

12.

Pistacjowy chlebek na mące chlebowej

Smacznego !