gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 623]

Pizzerinki z salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne pizzerinki z salami. Idealne na drugie śniadanie, do pracy, szkoły itp. Podajemy z ulubionymi sosami.

Pizzerinki z salami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki z salami

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 16 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 180 ml wody

Dodatki

  • 150 g salami pepperoni,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 150 g sera żółtego,
  • sos pomidorowy kilka łyżek,
  • oregano i bazylia,

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z salami
Do letniej wody dodajemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm, formujemy placki średnicy ok 10 cm.

Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy salami, plastry pomidora, kilka piórek cebuli.

Na koniec wykładamy plastry żółtego sera. Posypujemy suszoną bazylią i oregano.

Pieczemy ok 30 minut w rozgrzanym piekarniku (200 stopni).

Smacznego ;)
Pizzerinki z salami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Pizzerinki z salami
Przygotowane placki smarujemy sosem pomidorowym.
Pizzerinki z salami
Kładziemy salami, plastry pomidora, piórka cebuli.
Pizzerinki z salami
Na koniec kładziemy plasterki sera i posypujemy ziołami.