Sposób przygotowania:
Pizzerinki z tuńczykiem
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól, oregano, bazylię oraz ostrą paprykę. Do małej miseczki kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem. Następnie całość zalewamy ciepłą wodą i lekko mieszamy, wierzch oprószamy mąką i miseczkę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Następnie wyrośnięte drożdże przelewamy do miski z mąką, dodajemy olej i całość dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto drożdżowe przez ok. 10 minut. Oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wykładamy na blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na małe krążki o grubości ok. 1 cm. Wierzch smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy starty na tarce ser. Następnie układamy plasterki pieczarek (ja miałam mrożone). Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy go na każdej pizzerince na pieczarkach. Na tuńczyku ponownie układamy sterty ser.
Tak przygotowane pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220C. Możemy podawać bez dodatków, lub z keczupem albo sosem czosnkowym.
Następnie wyrośnięte drożdże przelewamy do miski z mąką, dodajemy olej i całość dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto drożdżowe przez ok. 10 minut. Oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wykładamy na blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na małe krążki o grubości ok. 1 cm. Wierzch smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy starty na tarce ser. Następnie układamy plasterki pieczarek (ja miałam mrożone). Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy go na każdej pizzerince na pieczarkach. Na tuńczyku ponownie układamy sterty ser.
Tak przygotowane pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220C. Możemy podawać bez dodatków, lub z keczupem albo sosem czosnkowym.