aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pizzerinki z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Na małą przekąskę na śniadanie do pracy lub szkoły polecam miękkie i niezwykle pulchne pizzerinki z dużą ilością tuńczyka w sosie własnym. Super smakują zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno (gdy nie mamy możliwości podgrzania).

Pizzerinki z tuńczykiem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pizzerinki z tuńczykiem

 

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 150 ml wody
  • 40 g drożdży
  • 1 ½ łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 tuńczyk w puszce w kawałkach
  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z tuńczykiem
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól, oregano, bazylię oraz ostrą paprykę. Do małej miseczki kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem. Następnie całość zalewamy ciepłą wodą i lekko mieszamy, wierzch oprószamy mąką i miseczkę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

Następnie wyrośnięte drożdże przelewamy do miski z mąką, dodajemy olej i całość dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto drożdżowe przez ok. 10 minut. Oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wykładamy na blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na małe krążki o grubości ok. 1 cm. Wierzch smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy starty na tarce ser. Następnie układamy plasterki pieczarek (ja miałam mrożone). Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy go na każdej pizzerince na pieczarkach. Na tuńczyku ponownie układamy sterty ser.

Tak przygotowane pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220C. Możemy podawać bez dodatków, lub z keczupem albo sosem czosnkowym.
Pizzerinki z tuńczykiem
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól, oregano, bazylię oraz ostrą paprykę.
Pizzerinki z tuńczykiem
W miseczce rozpuszczamy drożdże z cukrem w ciepłej wodzie,
Pizzerinki z tuńczykiem
Całość dokładnie wyrabiamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pizzerinki z tuńczykiem
Rozwałkowujemy na małe krążki o grubości ok. 1 cm. Smarujemy je koncentratem.
Pizzerinki z tuńczykiem
Na pizzerinkach układamy starty żółty ser i plasterki pieczarek.
Pizzerinki z tuńczykiem
Następnie układamy kawałki odsączonego z zalewy tuńczyka.
Pizzerinki z tuńczykiem
Na końcu na każdej pizzerince układamy drugą warstwę sera. Pieczemy ok. 20 minut.

Tagi:

sery ser