IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowe mini pizzerinki z wędzonym serem i szynką. Bardzo smaczne, delikatne i chrupiące. Idealne na kolację.

Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru oraz łyżeczkę mąki i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz zioła. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem na puch i dodajemy do mąki. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko, a na koniec olej rzepakowy i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, oraz będzie odchodziło od ścianki miski i rąk. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok 2h.). Wyrośnięte ciasto przerabiamy, a następnie kroimy w plasterki. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy a następnie smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy plasterki szynki, pomidora, ogórka. Całość jeszcze raz doprawiamy do smaku bazylią, tymiankiem oraz papryką ostrą i obficie posypujemy startym na tarce o małych oczkach serem. Pizzę odkładamy na ok 30 min. a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Smacznego !!
Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem
Przygotowujemy coasto i pozostawiamy do wyrośnięcia
Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem
Ciasto rozwałkować, pozmarować sosem i ułożyć szynkę
Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem
Na pizzy układamy ogórkek i pomidor oraz doprawiamy do smaku
Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem
Pizzę posypujemy serem żółtym wędzonym i pieczemy