Sposób przygotowania:
Mini pizze z wędliną lub anchois
Pomidory odcedzić na sicie, pokroić drobniej na desce - dodać wraz z posiekanym czosnkiem na patelnię z oliwą. Smażyć na dużym ogniu do odparowania soku, a potem dusić na mniejszym by pomidory "się rozwaliły". Dodać pastę Ajvar, doprawic solą z młynka i pieprzem.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jedną łyżeczkę oliwy i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżka, wyłożyć na blat - wyrobić gładkie ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Podzielić ciasto na 6 kulek. Każdą rozwałkować na okrągły placek średnicy ok 12 cm.
Placki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować oliwą za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na 3 minuty by podpiec ciasto . Wyjąć, wysmarować każdy sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami.
Wersja I - anchois, cammembert, ser kozi.
Wersja II - salami, ser kozi.
Wersja III - suszone pomidorki, szynka szwarcwaldzka, ser kozi. Piec 8 minut.
Na gotowe pizze anchois położyć plasterki winogron (bez pestek), oraz orzeszki. Na upieczone pizzerinki z wędliną położyć listki rukoli i orzeszki. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, podawać z resztą sosu pomidorowego.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jedną łyżeczkę oliwy i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżka, wyłożyć na blat - wyrobić gładkie ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Podzielić ciasto na 6 kulek. Każdą rozwałkować na okrągły placek średnicy ok 12 cm.
Placki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować oliwą za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na 3 minuty by podpiec ciasto . Wyjąć, wysmarować każdy sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami.
Wersja I - anchois, cammembert, ser kozi.
Wersja II - salami, ser kozi.
Wersja III - suszone pomidorki, szynka szwarcwaldzka, ser kozi. Piec 8 minut.
Na gotowe pizze anchois położyć plasterki winogron (bez pestek), oraz orzeszki. Na upieczone pizzerinki z wędliną położyć listki rukoli i orzeszki. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, podawać z resztą sosu pomidorowego.
thegrooba