marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek brzoskwiniowy z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Placki z owocami i dodatkiem bakalii takich jak mak, płatki migdałów lub orzechy zajadałam od małego. Gdy nie jest zbyt gorąco na dworze, to biorę się do dzieła i piekę ciastka lub jakieś babki.

Placek brzoskwiniowy z makiem

Składniki:

Placek brzoskwiniowy z makiem

 

Sposób przygotowania:

Placek brzoskwiniowy z makiem
Świeże brzoskwinie opłukać, przekroić na połówki i wypestkować, a jeśli są z puszki, to odsączyć na sitku i pokroić na paski.

Margarynę utrzeć z cukrem lub zmiksować w mikserze planetarnym lub zwykłym ręcznym w garnku. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować zarazem, potem dodać cukier waniliowy, aromat rumowy lub waniliowy, szklankę śmietanki i szklankę maku. Zrobić przerwę na 10 min. w miksowaniu i odmierzyć mąkę szklankami i wsypać do masy wraz proszkiem do pieczenia. Zmiksować na większych obrotach całość i wyłączyć mikser, a mieszadła odkręcić,a pokrojone w paski lub w kawałki brzoskwinie dodać do środka i wymieszać ale już łyżką lub gumową łopatką kuchenną i wlać na spód natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy.

Tę zaś wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec z ok. 50 min. Pod koniec pieczenia wbić w ciasto długi patyk,by zobaczyć, czy ciasto się upiekło. Jeśli będzie suchy, to wyjąć blachę z ciastem i po ostudzeniu kroić i przełożyć na talerzyki.

pieczenie


Tagi:

placek