Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Placek Karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny Placek Karmelowy

Placek Karmelowy

Składniki:

Placek Karmelowy

 

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • Masa:
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 kostka Kasi
  • Polewa:
  • 0,5 kostki Kasi
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 paczki herbatników
  • olejek rumowy

 

Sposób przygotowania:

Placek Karmelowy
Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając cukier, a następnie żółtka po jednym. Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody oraz obie mąki wymieszane razem i przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do dużej, niskiej, prostokątnej formy posmarowanej kasią i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku w temp 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i zdjąć papier. Przygotować masę: Puszkę skondensowanego mleka wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok 3 godz.ostudzić. Kasię utrzeć na puszysty krem a następnie dodać po trochu do niej mleczny karmel z puszki i wymieszać. Masę karmelową wyłożyć na upieczony wcześniej biszkopt. W niewielkim garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy z dwiema łyżkami wody. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia.