iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Placek porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest wilgotne, smak kwaśnej porzeczki idealnie komponuje się ze słodkim kremem, idealne do mocnej kawy.

Placek porzeczkowy

Składniki:

Placek porzeczkowy

Biszkopt

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

Sposób przygotowania:

Placek porzeczkowy

ETAP 1:

Kakao oraz 3 łyżki cukru należy rozpuścić w 4 łyżkach wody, następnie dodajemy olej, doprowadzamy wszystko do zagotowania, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijmy na sztywno z pozostałością cukru, następnie dodajemy po żółtku ubijając ciągle. Mąkę należy połączyć z proszkiem i przesiać do masy. Dodajemy następnie masę z kakao.

Wszystko przekładamy do blaszki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia (dł. blaszki 30 cm). Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni, a gdy wystygnie to dzielimy na dwie części.

Śmietanę należy ubić z cukrem pudrem, następnie dodajemy do niej serek i rozpuszczoną w 5 łyżkach wody żelatynę. Placki należy nasączyć sokiem z czarnej porzeczki, smarujemy każdy biszkopt powidłami oraz przekładamy kremem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką 18%, następnie dekorujemy ciasto. Wykładamy porzeczki na wierch.