marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek wielosmakowy na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki są popularne i często pieczone z owocami,bakaliami. a nierzadko pieczone też na samych białkach.Dlatego też uchodzą za lekkostrawne i delikatne w smaku.

Placek wielosmakowy na białkach

Składniki:

Placek wielosmakowy na białkach

 

  • 25 dag.mąki pszennej luksusowej,
  • 25 dag.mąki ziemniaczanej,
  • 25 dag.masła lub margaryny,
  • 6 łyżek miodu płynnego,np.lipowego,
  • 3/4 szklanki maku,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%,
  • garstka czekoladowych sopelków lub łyżka wiórków czeko
  • ladowych,
  • 5 białek,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy.

 

Sposób przygotowania:

Placek wielosmakowy na białkach
Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę, mąkę pszenną i ziemniaczaną odmierzyć osobno w szklankach. Margarynę roztopić z miodem w rondelku, mieszając ciągle łyżką na małym ogniu, dolać niecałą szklankę śmietanki i nadal mieszać. Potem zestawić naczynie na bok i wystudzić masę. Potem połączyć ją z makiem,kawałkami lub wiórkami z czekolady oraz odmierzoną mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i ziemniaczaną. Zmiksować, a na koniec dodać pianę i wymieszać całość łopatką gumową. Blachę natrzeć tłuszczem i wylać na dno masę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na 40 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, wystudzić ciasto. Pokroić na trójkąty lub duże romby i podawać na talerzykach deserowych. Smacznego!

Tagi:

mak placek