jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki ziemniaczano dyniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku placki ziemniaczano dyniowe z przypieczonymi pestkami z dyni są świetną propozycją wegetariańskiego obiadu.

Placki ziemniaczano  dyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczano dyniowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano dyniowe
Umyj i obierz ziemniaki. Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę. Starte warzywa połącz razem z jajem i mąką. Doprawsolą i pieprzem - wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej na patelni. Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor. Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni. Uładaj placki na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj placki udekorowane plasterkami pomidora i listkami bazylii.
Placki ziemniaczano  dyniowe
Starte warzywa połącz razem z jajem i mąką.
Placki ziemniaczano  dyniowe
Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor.
Placki ziemniaczano  dyniowe
Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni.