Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placuszki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Do przygotowania tych placuszków użyłam serka homogenizowanego, dzięki temu zyskały one delikatny smak. Lekko kwaśne, nie za słodkie, takie w sam raz. Upiekłam je na podwieczorek. Polecam.

Placuszki z rabarbarem

Składniki:

Placuszki z rabarbarem

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 serek homogenizowany waniliowy ( 10 dag )
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Placuszki z rabarbarem
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek i miód, następnie miksujemy kilka chwil, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko. Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.

2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.



Rady: Z przepisu wyszło mi 12 placuszków. Jeżeli uważamy, że ciasto jest mało słodkie to można dodać cukru, lub upieczone placuszki oprószyć cukrem pudrem.