Sposób przygotowania:
Placuszki z rabarbarem
Drożdże pokruszyć, włożyć do miski, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, wlać ciepłe mleko, posypać 2 łyżkami mąki. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rabarbar obrać, pokroić na kawałki o grubości 1 cm. Patelnię rozgrzać, wsypać pozostały cukier, rabarbar i karmelizować przez 2-3 minuty, ostudzić. Jajka ubić, dodać szczyptę soli, maślankę, cukier waniliowy, rozpuszczone, przestudzone masło. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać jajka z resztą składników, wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Następnie do wyrośniętego ciasta wsypać rabarbar, zamieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.