iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Placuszki z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne placuszki w moim domu często jadane na kolację w różnych wersjach smakowych.

Placuszki z ryżu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki z ryżu

 

  • 3 szklanki ryżu
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sos jagodowy:
  • 2 szklanki mrożonych jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • Dodatkowo;
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z ryżu
Ryż ugotować i wystudzić do zimnego ryżu dodać jajka, cukier oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dolać mleczko kokosowe.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Łyżką kłaść małe placuszki na gorący olej i smażyć na złoty kolor. Jagody wsypać bezpośrednio na patelnię i wymieszać z cukrem, następnie tylko je zagotować do momentu puszczenia soku przez jagody.Gorące racuszki podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem sosu jagodowego go sosu można dodać słodką śmietankę.
Placuszki z ryżu
z ryżu i reszty składników wymieszać gęste ciasto
Placuszki z ryżu
jagody ood razu na patelni wymieszać z cukrem
Placuszki z ryżu
smażyć małe placuszki na goracym oleju