joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Do tej pory robiłam zwykłe kotleciki bez dodatków. Tym razem wzbogaciłam je o tuńczyka i kukurydzę. Wyszły przepyszne.

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 dymka +szczypior
  • 4 łyżki sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • ok 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą

1

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą
Cebulkę dymkę i szczypior drobno posiekać

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce, dymkę i szczypior posiekać.

2

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą
Kukurydzę i tuńczyka przełożyć na durszlak i odsączyć

Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy na durszlaku lub sicie.

3

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki

Do większej miski przełożyć ziemniaki, starty ser, dymkę i odsączoną kukurydzę z tuńczykiem. Wbić jajka i dodać ok 3 łyżki tartej bułki. Dokładnie wymieszać masę. Powinna się dobrze formować.

4

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą
Kotleciki smażyć na złoty kolor na średnio nagrzanym oleju

Z masy ziemniaczanej formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.