zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Plcuszki drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszyste i aromatyczne placuszki z owocami, rodzynkami i cynamonem!

Plcuszki drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Plcuszki drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Plcuszki drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy łącząc ciepłe mleko ze śmietanką, łyżkę mąki, cukier i drożdże. Łączymy składniki mieszając trzepaczką. Dodajemy do zaczynu rodzynki aby zmiękły. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki i kroimy na dość płaskie cząstki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny/pomarańczy i ścieramy skórkę z pomarańczy. Dodajemy owoce do masy drożdżowej, wbijając 2 całe jajka i dodając po trochu mąki aż uzyskamy dość gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję ciasta (lub najpierw wsypujemy mąkę a owoce na końcu). Kładziemy porcję ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażymy placki na złoto z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!
Plcuszki drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami
Do przygotowanego zaczynu dodajemy po trochu mąki
Plcuszki drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami
Na koniec dodajemy owoce i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta