Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

szybkie ciasto do kawusi.

Pleśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak

 

  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Na stolnice wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wrzucić margarynę i posiekać. Oddzielić żółtka od białek. Do ciasta dodać tylko żółtka. Wsypać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao. Włożyć do zamrażarki. Na spód blachy wyłożyć jasne ciasto, rozprowadzić po całości. Zapiec ok 10 minut w piekarniku. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe. Rozkruszyć połowę ciemnego ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na puch ciągle miksować dodać cukier kryształ oraz kisiel. Ubite białka wyłożyć na ciasto. Rozkruszyć ciasto na wierzch. Piec w 180 stopniach ok 40-50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pleśniak
Wszystkie składniki na ciasto nalezy dokładnie zagnieść
Pleśniak
spód zapiec i rozsmarowac powidła rozkruszyc ciasto.
Pleśniak
Białka ubić i wyłozyc na ciasto ponownie rozkruszyć ciasto.
Pleśniak
Dokładnie rozprowadzić i upiec ciasto posypac cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka