Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Pociski :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyzy z mięsem o podłużnym kształcie . Zwane inaczej cepeliami lub kartaczami .

Pociski :

Składniki:

Pociski :

 

  • 80 dag ziemniaków
  • 5 dag mąki
  • szczypta soli
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 usiekana drobno cebula
  • sól
  • ½ łyżki majeranku
  • pieprz mielony
  • 25 dag boczku do okraszenia

 

Sposób przygotowania:

Pociski :
Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez dodatków ) . Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej jak na placki ziemniaczane . Włożyć na gazę i odcisnąć . Oba rodzaje ziemniaków wymieszać dodając mąkę i ½ łyżeczki soli . Wyrobić ciasto . Podzielić na 12-20 części ( zależy jak duże pociski chcemy mieć – ja robię mniejsze ). Cebule podsmażyć na oliwie na złoto . Dodać do niej mięso , sól , pieprz , majeranek . Porcje ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt . Na każdą część ciasta kłaść farsz . Zlepiać cepeliny . Układać ,, szwem „ do dołu na posypanej mąką stolnicy . Dotować na osolonym wrzątku przez 20 minut , aż wypłyną . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z boczku .

Do pocisków można zrobić sos z 10 dag usmażonego na skwarki boczku , 1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto , 4 łyżek kwaśnej śmietany , soli i pieprzu mielonego . Wszystkie składniki sosu wymieszać , doprawić i polewać nim pociski .
Doskonałe są też pociski podsmażane na rumiano po pokrojeniu na plastry .

Tagi:

mięso