Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna polędwiczka wieprzowa usmażona i uduszona w czerwonym winie z dżemem z czarnej porzeczki idealnie pasuje do ryżu ugotowanego na sypko

Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką

 

  • Polędwiczka wieprzowa (ok 500g)
  • sól, pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • bazylia
  • tymianek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką
Polędwicę wieprzową po umyciu i osuszeniu nacieramy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na kwadrans, a następnie kładziemy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu aż mięso się nieco zarumieni z każdej strony, wtedy dolewamy czerwone wino wymieszane z 1 łyżką dżemu z czarnej porzeczki, przykrywamy patelnię i dusimy na średnim ogniu przez ok 30 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa- mięso powinno być całkowicie ugotowane. Wyjmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz. Do sosu na patelni dodajemy masło i jak się roztopi, do dodajemy resztę dżemu porzeczkowego. Mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Mięso kroimy na plastry i podajemy z sosem z czerwonego wina i dżemu z czarnej porzeczki.
Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką
Polędwiczkę podsmażamy z każdej strony na oleju
Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką
Dolewamy wino i trochę dżemu i dusimy aż mięso będzie ugotowane
Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką
Usmażone mięso kroimy na plastry i podajemy