Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Półkruche ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest bardzo smaczne

Półkruche ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Półkruche ciasto z rabarbarem

 

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kg rabarbaru
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • kruszonka
  • 1 szkl mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Półkruche ciasto z rabarbarem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Żółtka utrzeć z 2/3 szkl cukru i cukrem waniliowym dodać śmietanę, wymieszać. Następnie połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Resztę cukru wsypać do rondla, wlać 2 -3 łyżki wody, dodać obrany ze skórki i pokrojony rabarbar, zagotować, osączyć. Z 1 szkl mąki, cukru waniliowego, żółtka, 10 dag cukru i masła zrobić kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, ułożyć w przygotowanej blaszce, posypać bułką tartą. Następnie wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.
Półkruche ciasto z rabarbarem
Utarte z cukrem żółtka wymieszać ze śmietaną
Półkruche ciasto z rabarbarem
Dodać do mąki z masłem i zagnieść ciasto
Półkruche ciasto z rabarbarem
Rozwałkować, ułożyć w brutfannie, posypać bułka tartą
Półkruche ciasto z rabarbarem
Wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką, włożyć do piekarnika

Tagi:

tarta