Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Pomarańczowy marcinek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na weekend ciasto marcinek z nutką pomarańczową z kawałkami pomarańczy.............................

Pomarańczowy marcinek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy marcinek

 

  • Ciasto:
  • 1,5 kg mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 jajka
  • 600 ml smietany 18%
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka curu pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy marcinek
Margaryny w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym oraz jajkami. Następnie dodać śmietanę z sodą. Mąkę dodawać porcjami i delikatnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie uformować wałek i podzielić ciasto na 14 części. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec na złoty kolor. Upiec wszystkie porcje ciasta. Żelatynę rozpuścić w mleku. Śmietany 30% ubić a gdy zacznie sztywnieć wsypać cukier puder oraz śmietan fix. Następnie dodać śmietanę 18% oraz żelatynę i zapach cytrynowy. Wymieszać. Każdy płat ciasta wyłożyć masą śmietanową. Wstawić do lodówki do stężenia masy śmietanowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Boki ciasta udekorować lukrem z pomarańczowym barwnikiem i pomarańczą.
Pomarańczowy marcinek
Wszystkie składniki na ciasto nalezy dokładnie zagnieść.
Pomarańczowy marcinek
Żelatynę rozpuścić na mleku a nastepnie ostudzić.
Pomarańczowy marcinek
Śmietany wymieszać z cukrem pudrem,żelatyną i zapachem.
Pomarańczowy marcinek
Po upieczeniu placków posmarowac kazdy płat masą śmietanową.