CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ponczowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie babeczki to smak mojego dzieciństwa, delikatnie wilgotne, miękkie i pachnące rumem. Nigdy długo nie leżały.

Ponczowe babeczki

Składniki:

Ponczowe babeczki

ciasto

poncz

  • woda 1 szklanka
  • cukier 130 g
  • rum 25 ml
  • skórka z cytryny

dekoracja

  • bita śmietana
  • owoce 250 g
  • czekolada opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Ponczowe babeczki
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka. Roztopić masło i ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, jajka i ostudzone masło.

Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Natłuścić i posypać mąką foremki z kominem. Potem wypełnić do połowy wyrośniętym ciastem. Przykryć i odstawić jeszcze na ok.20 minut.

Piec w 180-200 C ok. 30 minut.

Poncz.

Wodę podgrzewać z cukrem i skórką cytrynową aż cukier się rozpuści.

Zestawić z ognia, wlać rum i zamieszać. Lekko przestudzone babeczki wyjąć na głęboką tacę i polewać kilka razy przygotowanym syropem. 

Smakują najlepiej pierwszego dnia, chociaż schowane pod kloszem w lodówce i na drugi dzień też doskonałe smakują.

Dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

Ja do dekoracji czerwoną porzeczkę podgrzewam z kilkoma łyżkami cukru i odrobiną wody. Potem po zdjęciu z palnika dodałam jagody, wymieszałam.