Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Malinowe babeczki wg Cukiereczka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Słodkie babeczki, z pysznym kremem mascarpone i malinami. Wyglądają i smakują rewelacyjnie. Polecam!

Malinowe babeczki wg Cukiereczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowe babeczki wg Cukiereczka

 

  • BABECZKI:

 

 

  • cukier 125g,

 

 

 

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

 

  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego,

 

  • KREM:

 

 

 

  • woda 3 łyżki,

 

  • cukier 5,5 łyżki,

 

 

 

  • 1 łyżka wody,

 

  • mascarpone 250g,

 

  • kilka malin do dekoracji,

 

  • listki mięty do dekoracji,

 

 

Sposób przygotowania:

Malinowe babeczki wg Cukiereczka
Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.



Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę i aromat.



Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Wkładamy ciasto do 1/3 wysokości, następnie wkładamy po 2-3 maliny i przykrywamy resztą ciasta.



Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem.



Na każdej babeczce umieszczamy kilka malin i listki mięty. Babeczki należy trzymać w lodówce.



Życzę smacznego ;)
Malinowe babeczki wg Cukiereczka
Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru.
Malinowe babeczki wg Cukiereczka
Wkładamy ciasto do 1/3 wysokości, następnie wkładamy po 2-3 maliny i przykrywamy resztą ciasta.
Malinowe babeczki wg Cukiereczka
Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem
Malinowe babeczki wg Cukiereczka
Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy.