jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Poranny chlebek KAWOSZEK

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Cóż może być lepszego na śniadanie jeśli nie chleb pachnący kawą:). Polecam go zajadać ze słodkimi dodatkami: miodem, dżemem , kremem czekoladowy itp.

Poranny  chlebek KAWOSZEK Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Poranny chlebek KAWOSZEK

 

  • Blaszka 36x12 cm
  • Składniki na jeden bochenek:
  • 500 gram mąki chlebowej typ 750,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • ok 1,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mielonej kawy,
  • 1 kopiata łyżeczka kawy mielonej do zaparzenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • jajko do posmarowania wierzchu,

 

Sposób przygotowania:

Poranny chlebek KAWOSZEK
Z 0,5 szklanki letniej wody, drożdży, cukru oraz 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie , dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł. Między czasie jedną kopiatą łyżeczkę kawy zalewamy 1 szklanką przegotowanej wody. Zaparzoną kawę odcedzamy z fusów i studzimy, by była letnia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz 2 łyżki kawy mielonej. Mieszamy składniki. Następnie wlewamy przestudzoną kawę oraz przygotowany rozczyn. Z składników znajdujących się w misce zagniatany ciasto (ok 15 minut). Tak przygotowane pozostawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatany, by pozbyć się powietrza. Odpowietrzone wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość pozostawiamy na około 15-20 minut, by chleb podrósł. Gotowy pieczemy 60 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia można go przykryć folią jeśli zbyt szybko nabiera rumianego koloru. Upieczony studzimy na kratce. 
Poranny  chlebek KAWOSZEK
jedna kopiatą łyżeczkę kawy zaparzamy w szklance wody
Poranny  chlebek KAWOSZEK
Sypkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy
Poranny  chlebek KAWOSZEK
Do mąki i kawy dodajemy wyrośnięty rozczyn
Poranny  chlebek KAWOSZEK
Zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.