Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Potrawka z cukinii a'la bigos

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepyszny bigosik z cukinii z dodatkiem cebuli, papryki i pomidorów świeżych, doprawionych koncentratem, papryką słodką. Świetny ze świeżym domowych chlebem

Potrawka z cukinii a'la bigos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z cukinii a'la bigos

 

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z cukinii a'la bigos
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach (wszystkie warzywa tarłam w robocie, dziurki są większe niż na tradycyjnych tarkach), wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Następnie w robocie zetrzeć oczyszczoną paprykę. Wrzucić do cebuli, przesmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do garnka. Smażyć chwilę razem. Pomidory obrać ze skórki, pokroić niedbale w kawałki i wrzucić do garnka, zmniejszyć ogień i dusić aby sok odparował. Cukinię (1,3kg to waga cukinii po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, użyłam żółtej i zielonej cukinii) zetrzeć w robocie, posolić i wymieszać. Odstawić na chwilę.Do garnka dodać odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, dusić 5 minut. Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, paprykami i majerankiem, gotować jeszcze 10 minut. Gorącą potrawę nałożyć do miseczek i podawać z chlebem lub nałożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Potrawka z cukinii a'la bigos
Następnie w robocie zetrzeć oczyszczoną paprykę. Wrzucić do cebuli, przesmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do garnka.
Potrawka z cukinii a'la bigos
Cukinię (1,3kg to waga cukinii po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, użyłam żółtej i zielonej cukinii) zetrzeć w robocie, posolić i wymieszać. Odstawić na chwilę.
Potrawka z cukinii a'la bigos
Do garnka dodać odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, dusić 5 minut. Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, paprykami i majerankiem, gotować jeszcze 10 minut.
Potrawka z cukinii a'la bigos
Gorącą potrawę nałożyć do miseczek i podawać z chlebem lub nałożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.

Tagi:

cukinia bigos