Sposób przygotowania:
Potrawka z cukinii
Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona, myjemy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Wszystkie te warzywa wrzucamy do dużego garnka na gorący olej (oleju wlewamy tyle aby pokrył dno). Warzywa po chwili "puszczają wodę" więc smażymy bez przykrycia aby nadmiar wody odparował. Smażymy na małym ogniu tak długo aż wszystko będzie miękkie, czyli około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli już cała woda wyparuje, a składniki są jeszcze twardawe, możemy całość podlać przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło. W międzyczasie przyrządzamy kotlety sojowe jak zwykle: moczymy we wrzątku z dodatkiem jarzynki tak długo aż będą miękkie, potem odcedzamy i odciskamy widelcem na sitku. Pod koniec smażenia naszej potrawki dodajemy pokrojone w kostkę kotlety sojowe (przyrządzone jak wyżej), koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę, sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub chlebem. Naprawdę polecam!
InesS