Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Prawie ratatouille z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prawie ratatotullie - bo nie do końca. Remanent w lodówce, bo czas do domu. Zostały resztki jarzyn, trochę krewetek. Wyszła pyszna kolacja.

Prawie ratatouille z krewetkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prawie ratatouille z krewetkami

 

  • Dla 3 osób:
  • średnia cukinia
  • dwie duże szalotki
  • papryka (żółta)
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • dwa duże pomidory
  • ok. 25 dag obranych krewetek
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Prawie ratatouille z krewetkami
Cukinię, szalotki i paprykę pokrój w grubą kostkę. Smaż na dużej ilości oliwy,aż warzywa będą chrupiące, a cukinia i szalotki zaczną się rumienić. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na duże kawałki. Dorzuć do warzyw, dodaj rozgnieciony czosnek i krewetki.. Smaż już na niedużym ogniu, aż pomidory się rozpadną. Krewetki powinny być również chrupiące. Dodaj kilka listków bazylii, dopraw do smaku. Podawaj w miseczkach z bagietką lub białym pieczywem. Możesz podać oddzielnie oliwę z oliwek do maczania chleba. I koniecznie białe wino. Nasza potrawa zaczęła znikać tak szybko, że ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie :-)
Prawie ratatouille z krewetkami
Warzywa podsmaż na rumiano, tak aby były chrupiące.
Prawie ratatouille z krewetkami
Po dodaniu pomidorów, czosnku i krewetek smaż jeszcze chwilę.