gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

prosty bigosik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

prosty bigosik z winem i grzybkami

prosty bigosik

Składniki:

prosty bigosik

 

  • główka średniej kapusty
  • ok 1,5 kg kapusty kiszonej
  • ok 4 kiełbaski myśliwskie
  • ok 600 g schabu
  • pół szkl wina czerwonego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

prosty bigosik
Główkę kapusty szatkujemy, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy kapuste kiszoną. Schab kroimy w kwadraty średniej wielkości i przyprawiamy solą i pieprzem, kiełbase mysliwską kroimy w plasterki. Pokrojony schab razem z kiełbasą smażymy np w wooku. Gdy kapustki mamy już ugotowane dodajemy do podsmażonego mięska i mieszamy, dolewamy winka, mieszamy. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu często mieszając żeby się nie przypaliło a kapustki były usmażone, zarumienione nie blade. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do bigosiku możemy tez dodać suszone grzybki, które dodadzą aromatu bigosowi :) Smacznego

Tagi:

schab bigos