goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Przepiórki zapiekane z szynka i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam, są bardzo bardzo smaczne

Przepiórki zapiekane z szynka i papryką

Składniki:

Przepiórki zapiekane z szynka i papryką

 

  • przepiórki 3 sztuki
  • szynka wędzona 20 dag
  • papryka konserwowa 20 dag
  • chleb razowy 3 kromki
  • śmietana 30% 150 ml
  • masło 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Przepiórki zapiekane z szynka i papryką
Sprawione tuszki myjemy, nacieramy przyprawami i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie związujemy nogi, obkładamy cienkimi plastrami szynki, obwiązujemy nitką, polewamy tłuszczem i pieczemy skrapiając wytworzonym sosem. Chleb kroimy w kostkę, polewamy roztopionym masłem, suszymy w piekarniku. Miękkie tuszki wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż na połówki i układamy na półmisku. Szynkę kroimy w kostkę razem z papryką, dodać do sosu razem ze śmietaną i grzankami. Dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku. Sosem polewamy mięso.