Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Przysmak staropolski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na tradycyjny pasztet

Przysmak staropolski

Składniki:

Przysmak staropolski

 

  • 50 dag. pieczonej karkówki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • sól i pieprz
  • 15 dag. słoniny
  • 15 dag. pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Przysmak staropolski
Włoszczyznę obierz, zalej zimną, posoloną wodą. Gotuj 25 min. Następnie przepuść przez maszynkę do mięsa. Pieczarki pokrój w kawałeczki, cebule posiekaj. Słoninę pokrój w paseczki, wrzuć na patelnię. Po kilku minutach dodaj cebulkę i pieczarki. Podsmaż. Zmiel razem z pieczoną karkówką i pieczarkami. Wymieszaj z bułką tartą, warzywami i jajkami, przypraw. Masę włóż do natłuszczonej formy. Piecz 40 min. w temp. 180 st.

Tagi:

jajko tarta jajka