Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pstrąg łososiowy z sosem kokosowym i pak choi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Połączenie delikatnego pstrąga łososiowego z mlekiem kokosowym, pak choi i aromatycznymi przyprawami takimi jak imbir i czosnek było strzałem w 10. Proste, rozgrzewające i efektowne, idealne na zimowe kolacje :)

Pstrąg łososiowy z sosem kokosowym  i pak choi

Składniki:

Pstrąg łososiowy z sosem kokosowym i pak choi

 

  • 2 filety z pstrąga łososiowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kapusta pak choi
  • ½ papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Sok z ½ limonki
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy z sosem kokosowym i pak choi
Pstrąga myjemy, osuszamy dokładnie, lekko solimy i pieprzymy. Cebule kroimy w pól plasterki. Z kapusty pak choi odkrawamy zielone liście. Dolną twardszą część kroimy w kostkę, a liście w paski. Na patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pokrojone drobno chilli , dodajemy cebulę i pokrojoną kostkę pak choi ( bez liści) – smażymy 5 minut. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier i przesmażamy jeszcze 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe – gotujemy 5 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Pstrąga smażymy na patelni po około 3-6 minuty z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Pstrąga serwujemy z sosem i ryżem jaśminowym. 

Tagi:

tarta pstrąg