Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pulpeciki z mięsa cielęcego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pulpeciki z mięsa cielęcego są smaczne i delikatne w smaku.

Pulpeciki z mięsa cielęcego

Składniki:

Pulpeciki z mięsa cielęcego

 

  • 1 kg mięsa cielęcego
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 bulionetka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z mięsa cielęcego
Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso pokroić na kawałki i razem z odciśniętą bułką i natką pietruszki przemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jajka, sól, pieprz i przyprawę maggi, dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej wilgotnymi rękami formować okrągłe pulpeciki. W rondlu zagotować 3 szkl wody, dodać bulionetkę, zagotować. Do wrzącego bulionu włożyć pulpeciki i gotować pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane podawać z sosem i surówką.