madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Puree grzybowo ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Może wizualnie nie zachwyca i przyciąga wzroku ale smak nam to wynagradza w zupełności. Wierzcie mi na słowo :)

Puree grzybowo ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree grzybowo ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Puree grzybowo ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy do smaku i gotujemy do miękkości. Suszone grzyby miksujemy w rozdrabniaczu na puder. W garnuszku zagotowujemy mleko z masłem, dodajemy śmietankę oraz puder grzybowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków. Wszystko dusimy razem przy pomocy tłuczka lub miksujemy blenderem. (osobiście wolę tłuczkiem chociaż zostają mi kawałki ziemniaków). Całość doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Puree grzybowo ziemniaczane
Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Puree grzybowo ziemniaczane
Suszone grzyby miksujemy na grzybowy proszek
Puree grzybowo ziemniaczane
W garnuszku zagotowujemy mleko z masłem
Puree grzybowo ziemniaczane
Do mleka dodajemy grzybowy proszek oraz śmietanę