Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Puszyste naleśniki z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na naleśniki dostałam od znajomego, po drobnych modyfikacjach proporcji i składników wyszły takie jak na zdjęciu - rewelacyjne! :)

Puszyste naleśniki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste naleśniki z truskawkami

 

  • Naleśniki:
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2cm wanilia w lasce

 

  • nadzienie:
  • 400 gram truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier do smaku
  • woda

Sposób przygotowania:

Puszyste naleśniki z truskawkami
Do miski wbijamy żóltka, wsypujemy cukier, budyń oraz dodajemy prawdziwą wanilię - miksujemy. Stopniowo dolewamy wodę, mleko oraz stopniowo wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto jest dość gęste, ale takie powinno być. Smażymy puszyste naleśniki z obu stron na rumiano (mi wyszło 9 sztuk). Truskawki z dodatkiem 50ml wody (mogą być mrożone) miksujemy, odmierzamy 2 szklanki musu, jeśli jest za mało to dolewamy wodę. Nastawiamy na gaz, gdy zacznie wrzeć ściagamy z ognia, wsypujemy galaretke, dokladnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Gdy zaczyna tężeć rozprowadzamy ją na naleśnikach, zwijamy w rulon i odstawiamy w zimne miejsce na 5 minut aż całkiem stężeje. Kroimy po skosie i podajemy.
Puszyste naleśniki z truskawkami
Etap 1 żóltka miksujemy z wanilia i budyniem
Puszyste naleśniki z truskawkami
Etap 2 do zmikowanego ciasta dodajemy piane z białek
Puszyste naleśniki z truskawkami
Etap 3 tężejącą galaretke smarujemy nalesniki
Puszyste naleśniki z truskawkami
Etap 4 zawijamy nalesniki i czekamy az masa stezeje