nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pyszne kabaczki faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Idealne na ciepłą kolację.

Pyszne kabaczki faszerowane

Składniki:

Pyszne kabaczki faszerowane

 

  • Na cztery porcje:
  • 2 małe kabaczki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • torebka wcześniej ugotowanego ryżu
  • 2 pomidory bez skórki
  • 2 parówki
  • 2 plasterki żółtego sera
  • przyprawy: oregano, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Pyszne kabaczki faszerowane
1. Kabaczki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, wydrążamy mąższ tworząc łódeczki. Połówki kabaczkół posypujemy delikatnie pieprzem i solą; 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, zmiażdźony czosnek, pokrojone parówki, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i sparzone, pokrojone pomidory bez gnizad nasiennych. Chwilę dusimy. 3. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. 4. Przygotowanym farszem wypełniamy połówki kabaczków, a na każdą z nich kładziemy pasek żółtego sera. 5. Kabaczki układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. pół godziny w temp. 230 stopni.