Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Pyyyyszna fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Powrót do klasyki gatunku- na życzenie Męża :)

Pyyyyszna fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyyyyszna fasolka po bretońsku

 

  • 50 dag fasoli Piękny Jaś
  • 30 dag swojskiej kiełbasy
  • 15 dag chudego boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 kg pomidorów lima
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pyyyyszna fasolka po bretońsku
Fasolę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 12 godzin. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Przesmażamy około 20 minut. Dokladnie miksujemy, a następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Gotujemy do czasu aż powstanie dosyć gęsty sos. Fasolę gotujemy do miękkości (w tej samej wodzie, w której się moczyła). W tym samym czasie przesmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę w półtalarkach. Gdy wytopi się z nich nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się ładnie przyrumieni. Fasolę odcedzamy, zostawiając mniej więcej 1/2 szklanki wody. Dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą, sos pomidorowy i koncentrat. Gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Pyyyyszna fasolka po bretońsku
W tym samym czasie przesmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę w półtalarkach. Gdy wytopi się z nich nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się ładnie przyrumieni.
Pyyyyszna fasolka po bretońsku
Fasolę odcedzamy, zostawiając mniej więcej 1/2 szklanki wody. Dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą, sos pomidorowy i koncentrat.