mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, sycące danie z ziemniaków, mięsa i sosu

Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym

Składniki:

Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym

 

 

  • uduszone mięso do podania
  • sos koperkowy do podania

 

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym
Ziemniaki obieram i połowę gotuję (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), zimne ziemniaki przepuszczam przez praskę. Resztę ziemniaków ścieram na tarce o drobnych oczkach tak jak na placki ziemniaczane, odciskam nadmiar płynu. Do zmielonych ziemniaków dodaję ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawiam całość do smaku solą i dobrze wyrabiam. Gotowe ciasto dzielę na 20 równych części. każdą porcję ciasta układam na dłoni i formuję okrągłe kuleczki. Gotowe pyzy wkładam porcjami do osolonego wrzątku i gotuję przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję od razu, polane sosem koperkowym z uduszonym mięsem pokrojonym na kawałki.