pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Rabarbarowiec z budyniową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Słodko-kwaśne ciasto deserowe

Rabarbarowiec z budyniową pianką

Składniki:

Rabarbarowiec z budyniową pianką

 

  • Ciasto:
  • 190 g masła
  • 350 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • ok 1 kg rabarbaru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowiec z budyniową pianką
Oddzielić białka od żółtek. Z masła, mąki, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Schłodzić je w lodówce.Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem waniliowym i pudrem. Podgrzewać aż rabarbar puści sok i stanie się różowy.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto podzielić na 2 części. Większą częścią wyłożyć dno tortownicy. Podpiec je przez 12 minut w nagrzanym piekarniku.Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać budyń i 1 łyżkę cukru pudru. Pianę wyłożyć na rabarbar. Z drugiej części ciasta zrobić na pianie krateczkę. Piec 35 minut w 170 st.Przed podaniem można oprószyć pudrem.