Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Racuchy z jabłkami z dodatkiem musu z dyni i skórki pomarańczowej są pyszne, puszyste i aromatyczne.

Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami

 

  • 1/2 szkl jogurtu greckiego
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl musu z dyni
  • 1 jajko
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/3 szkl rodzynek
  • oliwa
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami
Jogurt połączyć z mlekiem i sodą. Dodać żółtko, mus z dyni, otartą skórkę z pomarańczy, sól i cukier, zamieszać.

Następnie wsypać przesianą mąkę, rodzynki i posiekane jabłka, dodać sztywno ubitą pianę z białka, delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną oliwę, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 
Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami
Jogurt wymieszać z mlekiem i sodą oczyszczoną.
Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami
Do mleka z jogurtem i sodą dodać mus z dyni.
Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami
Dodać pozostałe składniki i delikatnie zamieszać.
Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami
Wymieszać z mąką, jabłkami, rodzynkami i pianą z białka.
Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami
Na rozgrzanej oliwie smażyć rumiane placuszki.

Tagi:

dynia