caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Racuchy piernikowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Były juz o smaku murzynka, teraz pora na piernika

Racuchy piernikowe

Składniki:

Racuchy piernikowe

 

  • 3 szklanki maki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczkik cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki drożdży (5 dag)
  • 2-3 krople olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • olej

Sposób przygotowania:

Racuchy piernikowe
Mąkę przesiać do dużej miski dodać przyprawę do piernika, wymieszać, Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem. W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt) i rozpuścic w nim miód. Wlać mleko do pozostałych składników oraz dodac aromat waniliowy, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce. Na rozgdzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.