Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuszki z wodą i wkładką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Racuszki z niespodzianką.

Racuszki z wodą i wkładką.

Składniki:

Racuszki z wodą i wkładką.

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1/4 kostki drożdży
  • łyżeczka proszku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • słodziwa do smaku ( ale nie więcej niż pół szklanki)
  • odrobina zapachu
  • jajko
  • 4 łyżki oleju
  • CZEKOLADA:

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z wodą i wkładką.
Robimy zaczyn na ciasto drożdżowe. Później postępujemy tradycyjnie...jak zawsze z ciastem drożdżowym i dajemy mu czas do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrzucamy na blat delikatnie rozklepujemy i szklanką wycinamy kółka. Ręcznik papierowy zwilżyć olejem, przetrzeć patelnię i smażymy racuszki. Stroną która była do góry kładziemy do spodu i przykrywamy. Z drugiej strony smażymy już bez przykrycia. Zostawiamy do ostygnięcia. Ze składników robimy krem ala czekolada. Którym nadziewamy racuszki.