olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Rafaello bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Raffaello bez pieczenia może jest ciastem czasochłonnym, ale za to niezwykle smakowitym oraz efektownym.

Rafaello bez pieczenia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rafaello bez pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Rafaello bez pieczenia
Pół szklanki mleka ucieram z żółtkami oraz mąką pszenną połączoną z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka gotuję wraz z cukrem połączonym z cukrem wanilinowym. Kiedy mleko się zagotuje dodaję żółtka połączone z mąką i stale mieszając wszystkie składniki gotuję budyń. Przygotowaną masę studzę, a następnie ucieram z masłem za pomocą miksera i łączę z wiórkami kokosowymi (5 łyżek wiórek kokosowych odkładam) i amaretto. Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową wykładam krakersy. Krakersy przykrywam 1/3 przygotowanej masy, po czym nakładam kolejną warstwę krakersów (łącznie 3 warstwy krakersów i 3 warstwy masy). Na wierzch nakładam odłożone wiórki kokosowe. Po czym zawinięte szczelnie w folię aluminiową ciasto wstawiam do lodówki na 4 godziny. Po schłodzeniu posypuję ciasto startą na tarce białą czekoladą i kroję na porcje.
Rafaello bez pieczenia
Przygotowaną masę studzę, a następnie ucieram z masłem za pomocą miksera i łączę z wiórkami kokosowymi (5 łyżek wiórek kokosowych odkładam) i amaretto.
Rafaello bez pieczenia
Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową wykładam krakersy.
Rafaello bez pieczenia
Krakersy przykrywam 1/3 przygotowanej masy, po czym nakładam kolejną warstwę krakersów (łącznie 3 warstwy krakersów i 3 warstwy masy).

Tagi:

czekolada