mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Risotto z dynią i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kremowe, serowe i pełne smaku risotto z dodatkiem dyni. Ryż gotuje się z kawałkami dyni, cebulką i startym parmezanem.

Risotto z dynią i parmezanem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z dynią i parmezanem

 

  • szklanka ryżu
  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 szklanki bulionu
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • 50 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią i parmezanem
Na rozgrzanej oliwie na patelni lub w rondlu podsmażam pokrojoną w małą kostkę cebulę. Wsypuję opłukany ryż i smażę przez 2 minuty mieszając co jakiś czas. Wlewam do całości część bulionu, dodaję pokrojoną w kostkę dynię, sól, pieprz i powoli gotuję. Wlewam stopniowo pozostały bulion. Zdejmuję z ognia gdy ryż jest miękki. Podaję risotto posypane posiekaną natką pietruszki oraz parmezanem.
Risotto z dynią i parmezanem
Na patelnię z podsmażoną cebulką dodaję opłukany ryż
Risotto z dynią i parmezanem
Dodaję następnie część bulionu i pokrojoną w kostkę dynię