zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Razowe rogaliki z jabłkami i pachnącym cynamonem, jeśli mało słodkie można oprószyć cukrem pudrem, lub zrobić lukier.

Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem
Z podanych składników zagniatam ciasto, dodam ze składniki powinny mieć jednakową ( pokojową ) temperaturę.

Jabłka myję i obieram, wykrawam gniazda nasienne kroje w drobną kosteczkę, mieszam z cukrem i cynamonem.

Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier i mieszam. Mieszankę wlewam do miski z mąkami, dodaję miękką margarynę i zagniatam ciasto.

Ciasto dzielę na trzy lub cztery kawałki ,wałkuję koła, każde dzielę radełkiem na 8 części.   Nakładam po łyżeczce na wycięte paski ciasta i zwijam rogaliki.

Rogaliki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika ( 80 st. C) na jakieś15 minut, po tym czasie podkręcam temp. do 170 st. C i piekę następne 10- 15 minut( do zrumienienia)

Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, lub polać lukrem .
Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem
Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier i mieszam. Mieszankę wlewam do miski z mąkami, dodaję miękką margarynę i zagniatam ciasto.
Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem
Jabłka myję i obieram, wykrawam gniazda nasienne kroje w drobną kosteczkę, mieszam z cukrem i cynamonem.
Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem
Ciasto dzielę na trzy lub cztery kawałki ,wałkuję koła, każde dzielę radełkiem na 8 części.
Rogaliki, razowe z jabłkami i cynamonem
Rogaliki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika ( 80 st. C) na jakieś 15 minut, po tym czasie podkręcam temp. do 170 st. C i piekę następne 10- 15 minut( do zrumienienia)